Följ Familjebostäder

Ungdomar förgyller polishuset i Rinkeby med 25 meter konst

Pressmeddelande   •   Jun 19, 2018 08:30 CEST

Nio ungdomar har som sommarjobb att måla ett konstverk på byggplanket runt det nya polishuset i Rinkeby. Här provar Fatou Njie olika designidéer.

Hur är det att bo i Rinkeby? Utifrån samtal med ett tjugotal Rinkebybor har ett gemensamt budskap mejslats fram. Under ledning av Anders ”Bleckan” Bleckhorns från Salong Betong kommer nio ungdomar att gestalta budskapet i en 25 meter lång målning på planket runt bygget av det nya polishuset i Rinkeby.

– Att hoppa av bussen i Rinkeby är att mötas av ett leende. Det finns en samhörighet här som jag aldrig upplevt någon annanstans, säger en ung pappa i 25-årsåldern. Han är en av tjugotalet Rinkebybor som i olika samtalsgrupper gett sin syn på hur det är att bo i Rinkeby, om trygghet, kärlek, framtid och det nya polishuset.

Utifrån gruppsamtalen har ett kärnbudskap mejslats fram, som kommer utgöra grunden för en 25 meter lång målning på planket runt bygget av den nya polisstationen i Rinkeby. Under ledning av Anders ”Bleckan” Bleckhorns från Salong Betong kommer nio ungdomar ha som sommarjobb att under vecka 25 och 26 arbeta med målningen.

– Jag är konstnärlig ledare men jag är inte konstnären, säger Bleckan. Motivet baseras på invånarnas tankar om vad Rinkeby är för dem. Exakt hur det kommer se ut arbetar vi fram tillsammans. Att inkludera de som bor i området är superviktigt, för trovärdigheten i projektet och för verket i sig. Det här sammanhanget är större än mitt uppdrag.

– Rinkeby polisstation är en viktig symbol för området och en viktig plats, för både de som bor och verkar i området och för oss, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby. Det är positivt att människor i lokalsamhället engagerar sig och vill vara delaktiga i bygget och utsmyckningen av polishuset i Rinkeby. De ska känna att det är deras polisstation.

– Många tycker saker om Rinkeby men de har aldrig varit här, säger en ung kille i samtalsgruppen. Vi som bor här vet. Det är ju världens bästa ställe! Kom hit och kolla själva.

– Tillsammans kan alla vi som bor här göra Rinkeby till ett bättre ställe, säger en av de unga tjejerna. Jag hoppas att media slutar måla upp en sån negativ bild av Rinkeby.

– Den fysiska stadsmiljön spelar en stor roll i att skapa inkluderande samhällen där människor vill leva, bo och kan känna sig trygga. I alla byggnationer är dialog med de som bor i området viktigt för att lyckas. Genom konstprojektet vill vi skapa delaktighet, bidra till en positiv bild av Rinkeby och vara en del av att bygga en god relation mellan Rinkebybor och polisen, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

– Med så många unga engagerade kan konsten bli en förenande kraft för en fortsatt bra utveckling och goda relationer i området, säger Jonas Schneider, VD Familjebostäder.


När, var, hur:

  • under vecka 25 och 26 målas konstverket på planket runt bygget av nya polishuset
  • 27 juni kl 13.00 är det vernissage, Västerby Backe 9, Rinkeby (vid gångvägen intill bygget av det nya polishuset)


Projektet är ett samarbete mellan Familjebostäder, NCC och Polisen.


Kontakt och bilder:

Helena Jergander, kommunikatör Familjebostäder

helena.jergander@familjebostader.com, 08-737 20 79

Familjebostäder, del av Stockholms stad, äger, utvecklar och förvaltar attraktiva hyresbostäder och lokaler för Stockholms behov. Vi jobbar för dagens och morgondagens kunder med engagemang, kundnytta, affärsmässighet och nytänkande i fokus. Vi är ett bostadsbolag i tillväxt. Dagens 19 215 hyresrätter utökas de kommande åren med minst 5 000 nya bostäder.