Följ Familjebostäder

Nadia blev Smakmästare i Rinkeby

Pressmeddelande   •   Maj 18, 2018 08:00 CEST

Naida Houri Mediana blev Smakmästare i Rinkeby

En paella med arabiska smaker blev vinnarrätten när första upplagan av matlagningstävlingen Smakmästaren avgjordes lördag 12 maj. Juryn, ledd av stjärnkocken Linn ’Kock-Linn’ Söderström, utsåg enhälligt 45-åriga Nadia Houri Mediana till vinnare.

Lördagen 12 maj gick första upplagan av Smakmästaren av stapeln på Rinkebystråket. Fyra lag fick laga sin favoriträtt live inför jury och publik, på utekök på marknaden Lilla bazaar. Efter två timmars intensiv kökskonst kunde Naida Houri Mediana utnämnas till den allra första Smakmästaren. Vinnarrätten? En paella med arabiska smaker, med vitlöksbröd och tomatsås.

Nadia Houri Mediana är 45 år, flyttade till Sverige för åtta år sedan och pluggar just nu vård och omsorg. Paellan som hon tävlade med är både hennes och dotterns Fatimas favoriträtt.

– Jag är uppväxt i Algeriet, har bott tjugofem år i Spanien och åtta år i Sverige. Jag blandar gärna smaker, och matinspirationen kommer från dessa länder. I paellan har jag till exempel koriander, som ger mer smak. Allra helst gör jag min paella på grillen, då blir den ännu godare.

Juryn för Rinkebys Smakmästare bestod av professionella kockar och krögare:

 •   Linn ”Kock-Linn” Söderström, kökschef Garba, iniatitivtagare nätverket TakeOver, tidigare Ekstedts och F12-gruppen, deltagare i Kockarnas Kamp på TV4
 • Jamal Ziani, ägare marockanska Mynta Café
 • Mansour Ibrahim, ägare egyptiska Alomdah Restaurang, Tea House, och Fish & Meat Market
 • Laleh Maghonaki, persisk kock, föreläsare, tidigare deltagare i Sveriges Mästerkock
 • Juryn satte poäng individuellt och räknade sedan samman totalen.

  – Vi bedömer efter handlag, utseende och framförallt smak, säger juryns ordförande Linn Söderström. Nadia satte smakerna riktigt bra, och arbetade metodiskt och fokuserat. Det syntes att hon hade känsla, det där som inte går att beskriva och som är svårt att få ner i ett recept.

  – Både färg- och smakmässigt var Nadias rätt den bästa, säger Laleh Maghonaki. Det är extra roligt att höra historien bakom maträtten. Att se hur en persons uppväxt och bakgrund blandas till en egen smakhistoria.

  Finaldeltagare och rätter:

 • Första plats: Naida Houri Mediana, 45 år – paella med arabiska smaker
 • Andra plats: Sogand Jahangiri och Yosra Bashpoul, 23 år – persisk gryta Zereshk polo
 • Delad tredje plats: Azita Naseri Tehrani, 40 år – lasagne med egen kryddning, och
 • Athanasoula Toliou, Konstantina Petsiava, Eleni Koliou, Konstantina Karangiozidou (Grekiska Föreningen i Rinkeby) – fyllda paprikor och tomater med tzatziki och fetaost

  Kontakt:
  Pernilla Karvia, centrumledning, 070-273 57 88, pernilla.karvia@extern.familjebostader.com 
  Linn Söderström, juryordförande, 070-383 89 87, linn@linnsoderstrom.se
  Nadia Houri Mediana, vinnare, 076-045 59 50

  Vinnarrecept och mer info: rinkebystraket.se/smakmastare2018

  Rinkebystråket är en handelsgata i Rinkeby med restauranger, caféer, butiker och vardagsservice. Stråket etablerades 2015 som en del i Vision Järva för att knyta samman stadsdelar och levandegöra ytterstaden.

  Familjebostäder, del av Stockholms stad, äger, utvecklar och förvaltar attraktiva hyresbostäder och lokaler för Stockholms behov. Vi jobbar för dagens och morgondagens kunder med engagemang, kundnytta, affärsmässighet och nytänkande i fokus. Vi är ett bostadsbolag i tillväxt. Dagens 19 215 hyresrätter utökas de kommande åren med minst 5 000 nya bostäder.