Följ Familjebostäder

Konstverk skapas av sommarjobbare i Rågsved

Pressmeddelande   •   Jun 27, 2018 15:30 CEST

Bit för bit växer konstverket fram. Bokstavligt talat. Skapat av unga stockholmare ska tusentals små återvunna porslinsbitar bli ett konstverk som visar på återvinningens kraft.

För tredje året har sex sommarjobbande ungdomar skapat konst tillsammans med Remakebolaget på en av Familjebostäders miljöstugor. Utifrån diskussioner kring ekologisk, miljömässig och social hållbarhet har konsten vuxit fram. I dagarna färdigställs ett konstverk på miljöstugan på Stövargatan 12 i Rågsved.

̶  Diskussionerna rörde sig snabbt mellan både kollektivtrafik, mångfald i samhället och minskad användning av plast, hur vi kan cykla mera och använda mer vindkraft i samhället. Utifrån allt detta har vi skapat mönster som bland annat går från gifttunna till glada fiskar, säger Helen Rydberg, som är en av grundarna till Remakebolaget.

̶  Det har varit jätteroligt och det är en fin grupp ungdomar som vi har träffat i sommar. Ungdomarna har i år fokuserat mer på detaljer och logotyper. Här syns bland annat fredsmärken, fairtrade-loggan och Pride flaggan. Det har varit väldigt lyckat och vårt arbete känns verkligen meningsfullt, berättar Helen Rydberg.

Familjebostäders mål är att våra hyresgäster ska trivas i sina hem och i sin boendemiljö. Det ska vara rent, snyggt och tryggt i våra bostadsområden. Konsten är ett av många sätt att skapa enpositiv boendemiljö.

̶   I Rågsved finns ett fantastiskt engagemang bland våra hyresgäster. Här på Stövargatan är det t ex många som odlar utanför portarna. Det känns jätteroligt att få smycka gatan med ett konstverk som ytterligare lyfter boendemiljön, säger Lotta Vidén som är projektledare för ytterstadsutveckling hos Familjebostäder.

Torsdagen den 28 juni klockan 14.00 är det invigning av konstverket på Stövargatan 12. Välkomna!


Fakta Remakebolaget är ett socialt företag som bland annat arbetar med att skapa kollektiva mosaikkonstverk av gammalt kakel, porslin och speglar. Visionen är att jobba med återanvändning/återbruk dvs remake i en kollektiv anda.

Familjebostäder erbjuder varje sommar ca 80 ungdomar 16-18 år sommarjobb i tre veckor. Dessutom genomför Familjebostäder i samarbete med Remakebolaget och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning för tredje året i rad ett konstprojekt på en miljöstuga i Rågsved.

Familjebostäder, del av Stockholms stad, äger, utvecklar och förvaltar attraktiva hyresbostäder och lokaler för Stockholms behov. Vi jobbar för dagens och morgondagens kunder med engagemang, kundnytta, affärsmässighet och nytänkande i fokus. Vi är ett bostadsbolag i tillväxt. Dagens 19 215 hyresrätter utökas de kommande åren med minst 5 000 nya bostäder.