Följ Familjebostäder

Nu kan fler Årstabor sortera sina matrester

Nyhet   •   Maj 04, 2018 13:08 CEST

Haci Özturk, Saman Tofangsaz, Tomi Räty och Martin Pettersson Fleur har packat drygt 600 startpåsar med allt som behövs för att sortera matrester. På måndag delas de ut till Familjebostäders hyresgäster i Årsta.

Nu får 600 hushåll i Årsta en startpåse direkt till dörren med allt de behöver för att sortera sina matrester. Det är en del i Familjebostäders satsning för att få fler hyresgäster att komma igång med en miljövänlig vana.

­­– Vi hoppas att fler ska upptäcka hur enkelt det är att sortera sitt matavfall, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

En stor del av våra hushållssopor består av matavfall. Om vi istället sorterar ut matresterna kan de omvandlas och göra nytta som biogödsel till jordbruken och biogas till bränsle. Ett av Stockholms stads miljömål är att samla in 70% av allt matavfall år 2020. Det arbetar Familjebostäder aktivt för att bidra till. Redan nu kan de flesta av Familjebostäders hushåll slänga sitt matavfall i särskilda behållare, men alla utnyttjar inte den möjligheten.

Få sorterar matrester i Årsta

– I Årsta samlar vi in ganska lite matavfall jämfört med andra områden. För att öka insamlingen vill vi göra det enkelt för våra hyresgäster att komma igång. Därför delar vi ut startpåsar till drygt 600 hushåll med det material som behövs för att sortera matrester. Vi märker att fler börjar sortera när vi gör liknande insatser, så det finns goda möjligheter att samla in mer här, säger Helena Ulfsparre.

– De behållare vi har installerat i Årsta och andra områden är enbart till för matavfall. Det gör att vi kan se ungefär hur mycket vi samlar in i olika områden och följa upp resultatet. Det blir intressant att se hur det går här i Årsta, säger Helena Ulfsparre.

För mer information, kontakta:

Helena Ulfsparre, miljöchef Familjebostäder i Stockholm
08-737 22 42, helena.ulfsparre@familjebostader.com

Helena Jergander, kommunikatör
08-737 20 79, helena.jergander@familjebostader.com